Luister live naar Gerard de Wit

Meer dan 11.0k keer beluisterd deze maand

Gerard de Wit is een van de jongere pioniers van de oude muziek. Als organist, klavecinist en dirigent wil hij ambassadeur zijn voor de oude muziek, in het bijzonder van de muziek tussen 1562 (het geboortejaar van Sweelinck) en 1809 (het sterfj aar van Haydn). Daarbij neemt het werk van Johann Sebastian Bach een centrale plaats in. Hij werd in 1985 geboren in Dordrecht als benjamin van een muzikale familie. ‘Het was vooral mijn vader die mij muzikaal stimuleerde. Hij gaf mij de eerste orgellessen en naast hem op de orgelbank deed ik praktische ervaring op. Zijn spel werkte aanstekelijk. Dat wilde ik ook!’ Met zijn leraar Ton Koopman legde hij de basis voor de voortzetting van de rijke oude-muziektraditie.

Dutch Baroque Orchestra & Choir
In 2014 richtte Gerard de Wit het Dutch Baroque Orchestra en het Dutch Baroque Vocal Consort op. Gerard de Wit heeft met Dutch Baroque een eigen benadering van oude muziek die midden in deze tijd staat. Hij doet nieuw onderzoek met betrekking tot de uitvoeringspraktijk van oude muziek om het toegankelijk te maken voor een nieuwe generatie. Welke muziek er ook op de lessenaar staat: als primus interpares en muzikaal leider achter het klavecimbel of orgel brengt hij ook ‘en public’ levendigheid en sfeer over. Net als bij zijn grote inspirator J.S. Bach speelt zijn positie als kerkorganist mee, waardoor hij van jongs af aan feeling heeft voor kerkmuziek. Uitgaven onderzoekt hij op juistheid, hij corrigeert noten en tekst waar nodig en brengt tot in de kleinste detail dynamiek, articulaties en fraseringen aan en gaat daarnaast vrij om met het toevoegen van versieringen. Met zijn repertoirekeuze probeert hij te verrassen. Hij reconstrueerde een verloren gegane enkelkorige versie uit 1729 van de Mattheus Passion.

Klavecinist, organist en docent
Gerard de Wit heeft een uitgebreid repertoire. Als klavecinist en organist voert hij muziek uit van de renaissance tot en met het classicisme. Als organist heeft hij op de belangrijkste historische instrumenten van Europa gespeeld. Naast zijn concertpraktijk geeft Gerard orgel- en klavecimbellessen. Als muziekdocent in het voortgezet onderwijs is hij verbonden aan de Scholengroep Driestar-Wartburg locatie Guido de Brés te Rotterdam.

Componist
Gerard de Wit publiceert regelmatig. Diverse orgel- en koorcomposities staan op zijn naam. Een aantal orgelcomposities zijn uitgegeven bij de VOGG en Spiritoso Muziekuitgeverij te Ridderkerk.

Opnamen
Gerards uiteenlopende muzikale activiteiten als solist, begeleider, continuospeler, dirigent en componist zijn vastgelegd op diverse cd’s. In 2017 verscheen op zijn label Dutch Baroque Records een klankdocument met alle werken van de familie Van Noordt, aangevuld met werken van Claude le Jeune. In 2020 nam hij samen met zijn vrouw Johanneke de Wit een cd op met transcripties van J.S. Bach ‘5 Sonatas for obligato Harpsichord or Organ and Recorder. Eerder verschenen diverse opnamen met eigen Psalmbewerkingen.